maanantai 14. joulukuuta 2015

14. luukku

Minihaastattelussa kirjailija Eeva Rohas

Lasse Lindqvist


1) Miten vietät joulua, kirjailija Eeva Rohas?

Syön rommikakkua. En syö kinkkua. Louis Armstrong laulaa läpi pyhien ”I’m dreaming of a white Christmas” ja minä hänen mukanaan. Kerron pojalleni satuja tontuista.


2) Kirjailijana olet epäilemättä myös suuri lukemisen ystävä. Suosittele jotain kirjaa, josta pidit, mutta joka ei ole mielestäsi saanut ansaitsemaansa huomiota.  

Kaunokirjallisuuden puolelta (tänä vuonna julkaistuista) tulee mieleen esimerkiksi Erkka Mykkäsen Kolme maailmanloppua, joka kaikessa absurdiudessaan vaati keskittymistä ja haastoi pohtimaan merkitystä – sanan kaikissa merkityksissä. Tätä kirjaa on myös kansiin katsominen – kiitos Markus Pyörälän.  (Kirjan osakseen saaman huomion määrän voi todeta haastattelun jälkeen kasvaneen Savonia-palkintoehdokkuuden myötä.)


3) Sinulta on tulossa uusi romaani. Kerro lyhyesti, miksi meidän köyhien taideaineiden opiskelijoiden tulisi rynnätä sankoin joukoin kirjakauppaan tai varata teos kirjaston varauspalvelusta? Mitä kirja käsittelee?

Tekeillä oleva romaanini on nimeltään Raivo. Kuten Syvässä päässä (Otava 2012) tässäkin jäljitteleminen on keskeinen teema, mutta se ilmenee edeltäjäänsä vahvemmin immateriaalisissa kehyksissä. Ihminen liikuttaa toista ihmistä esimerkillään, kutsuu samankaltaisuuteen. Tämä on kiinnostava kysymys sosiaalisen elämän ymmärtämisen kannalta ja siksi haluan tutkia sitä, myös kaunokirjallisissa teksteissäni. Toivottavasti Raivo, valmistuttuaan, kuitenkin liikuttaa lukijaansa myös muista syistä – tarinan ja kielen vuoksi esimerkiksi.


Kuva: Jouni Harala






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti