lauantai 12. joulukuuta 2015

12. luukku

Teksti & kuvat: Suvi Poni




"Tänä viikonloppuna sattuu ja tapahtuu Jyväskylässä. Vakiopaineen joulumyyjäisissä kannattaa piipahtaa ostoksilla tai juomassa kaljaa, Jyväskylän taidemuseo Holvin Jouluisessa taidebasaarissa voi shoppailla vähän kultuuria seinilleen ja Suomen käsityön museon Käsityöläisten joulutorilla voi pimahtaa totaalisesti naama täynnä torttua. Tortusta tulikin mieleen, että kässämuseon joulutorikahviosta löytää minun tekemiäni herkkuja. Leipomukseni ovat vegaanisia ja gluteenittomia, ja ken mistään mitään tietää niin tietää ainakin sen, että leipomukseni ovat herkullisia. Saan jatkuvasti kyselyitä resepteistäni, joten olkaapas hyviä rakkaat Naagan joulukalenterin 12. luukun avaajat: Ponin suppisruudut ja Ponin omppupomppu."



Ponin suppisruudut

(Määrät on laskettu uunipeltiin. Puolita mitat, jos teet pyöreään piirakkavuokaan.)

"”Sun sienipiirakka on hyväää”, joku ilmeisen älykäs yksilö sanoi ja kaapin perukalle unohtuneille suppilovahveroille löytyi tarkoitus. Ihan varmasti metsissä puskee vielä suppiksia, joten turha marista kun sieniresepti tulee joulukuussa. Tää on tätä nykypäivää kuulkaas!"


Raaka-aineet


Pohja
4 dl kaurajauhoja
2,5 dl maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g laktoositonta margariinia (Sininen 70 % Keiju)
0,50 dl kauramaitoa (Oatly)


Täyte
Sinistä 70 % Keijua paistamiseen
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 l tuoreita suppilovahveroita
2 punaista paprikaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl savuista paprikamaustetta
suolaa
200 g Violife pizzajuustoa (vegaaninen kasvirasvavalmiste)


Neste
4 dl kaurakermaa (Plant)
2 dl kauramaitoa
2 dl maissijauhoja
suolaa


Ohje
1. Pohja: Sulata rasva pehmeäksi mikrossa, lisää kaurajauho, maissijauho ja leivinjauhe. Sekoita ja lisää kauramaito. Valmis taikina lähtee helposti irti käsistä. Jauhoja vaan lisää, jos on tahmeeta. Levitä pohja tasaisesti leivinpaperilla vuoratun korkeareunaisen uunipellin päälle. Laita uunipelti jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.


2. Täyte: Silppua sipuli pieneksi ja kuullota Keijussa pehmeäksi. Lisää murskattu valkosipuli, hieman pienityt suppilovahverot ja pieniksi kuutioiksi pilkottu paprika. Lisää mausteet, eli rouhittua mustapippuria, savuista paprikamaustetta ja suolaa oman maun mukaan. Paista kunnes sienien neste on haihtunut. Muista käännellä usein, ettei seos pala kiinni pannuun.


Raasta vegaaninen juusto, eli vuusto, karkeaksi raasteeksi.


Vatkaa kauramaito, kaurakerma ja maissijauho yhteen. Lisää vähän suolaa.


3. Kokoaminen: Ota uunipelti jääkaapista. Levitä sieniseos tasaisesti päälle. Ripottele vuustoraaste ja lopuksi kaada kaurainen neste piirakan päälle.


4. Paistaminen : Paista piirakka 225-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia.


5. Nauttiminen: Nautitaan hyvässä seurassa omavalintaisen juoman kera muistellen metsäretkiä.





Ponin omppupomppu

(Määrät on laskettu uunipeltiin. Puolita mitat, jos teet pyöreään piirakkavuokaan.)

"Kuten kaikki reseptit, tämäkään ei ole ihan oma keksimäni. Reseptiin sain innoitusta Dinan keittiö -blogista, joka oli saanut inspiksen jostain muusta blogista. On se jännää! Varmaan jonkun sitkauksen tai sutkauksen tekisin eri tavalla kuin tuli tehtyä, mutta tehty mikä tehty, joten täältä pesee ja ehkä vielä luntakin saadaan."


Raaka-aineet


Pohja
400 g laktoositonta margariinia (Sininen 70 % Keiju)
3 dl fariinisokeria
1 l kaurajauhoja
2 dl maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl soijajogurttia (Rainbow)


Täyte
8 omenaa
2 rkl ruokosokeria
2 tl kanelia
2 rkl siirappia


Tarjoiluun
Oatlyn vaniljakastiketta tai Oatlyn vaniljakaurajäätelöä


Ohje
1. Pohja: Sulata margariini mikrossa. Lisää joukkoon fariinisokeri ja anna sulaa yhteen hetken aikaa. Lisää kaurajauho, maissijauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Ota kaksi desilitraa taikinaa syrjään odottelemaan. Lisää jäljelle jääneeseen taikinaan soijajogurtti. Levitä pohjan taikina lusikalla leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.


2. Täyte: Pese ja kuivaa omenat. Pilko omenat ohuiksi siivuiksi (noin 16 palaa yhdestä omenasta) ja poista siemenkodat. Asettele omenasiivut haluamallasi esteettisellä tavalla pohjan päälle. Ripottele omppujen päälle ruokosokeria, kanelia ja kaatele päälle vähän siirappia. Lopuksi yritä murustaa päälle sivuun laittamaasi taikinaa (Lue: sotke sormet ja hiuksesi tahnaan ja levitä sitä jotenkin kädestä irti ravistamalla piirakan päälle).


Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tarjoile Oatlyn kaurapohjaisen vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera. Kahvikin sopii kyytipojaksi ja sellainen pöljä hymy, kun tuli tehtyä jotain näin hyvää.


Kissani Bambi halusi vielä lisätä tähän loppuun, että: uhqpshq.


Rakkaudella
Poni



1 kommentti :

  1. Tuli ihan vesi kielelle tätä luukkua lukiessa ja katsellessa. Nam! :)

    VastaaPoista